Wat is binden?

Binden is het dragen van een speciaal kledingstuk, een binder, om de borst plat te maken. Dit wordt vaak gedaan door transgender mannen en niet-binaire personen om een vlakke borstkas te creëren en hun genderdysforie te verminderen. Binders zijn ontworpen om de borsten plat te drukken en het silhouet van de borstkas te veranderen, waardoor gebruikers zich comfortabeler en zelfverzekerder kunnen voelen in hun lichaam. Binders worden ook wel chestbinders, FTM binders, transbinders of compression vest genoemd.

Opmeten maat binder om verantwoord te binden

Wat is verantwoord binden?

Je kunt op verschillende manieren jouw borstkas platdrukken echter zijn niet alle methoden gezond en verantwoord. Zo wordt bijvoorbeeld ducttape gebruikt. Dit is sterk af te raden. Ducttape is niet elastisch en kan ribkneuzingen of zelfs breuken veroorzaken. Daarnaast kunnen er huidscheuren (striae) ontstaan. Deze huidscheuren blijf je de rest van je leven houden. Andere klachten kunnen zijn: hoofdpijn, rugpijn, vermoeidheid en belemmeren van het ademen. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het afbinden van borstweefsel. Té strak en té vaak binden levert meestal meteen klachten op. Echter sommige klachten blijken pas na jaren te verschijnen. Denk aan gevoelloosheid, verandering van de huid of littekens. In onderstaand overzicht vind je de resulaten van een onderzoek dat is gedaan naar alle klachten die kunnen onstaan bij het binden van borstweefsel. Het zijn er maar liefst 27.

• Veilig binden, verantwoord binden, gezonde binding, gezondheidsbewuste binding veilig tucken, veilig instoppen, veilig verbergen geslacht, veilig wegstoppen geslachtsdeel, beschermde binding, veilige tucking.

Waarom is verantwoord binden belangrijk?

Verantwoord binden is cruciaal om gezondheidsproblemen en ongemakken te voorkomen. Onverantwoord gebruik van binders kan leiden tot ademhalingsproblemen, huidirritaties, rug- en borstpijn, en zelfs ribfracturen. Hier zijn enkele richtlijnen voor verantwoord binden:

  • Gebruik de juiste maat: Zorg ervoor dat de binder goed past en niet te strak zit. Een te strakke binder kan ademhalingsproblemen en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Kai legt hieronder uit hoe!

  • Beperk de draagtijd: Draag de binder niet langer dan 8 uur per dag en vermijd slapen met een binder aan. Dit helpt om je huid en spieren rust te geven.
  • Pauzes inlassen: Neem regelmatig pauzes van het dragen van een binder, vooral als je merkt dat je ongemak of pijn ervaart.
  • Hydrateer en verzorg de huid: Zorg ervoor dat je huid schoon en gehydrateerd blijft om irritaties te voorkomen. Regelmatig wassen van de binder kan ook helpen om huidproblemen te voorkomen.
  • Luister naar je lichaam: Als je pijn, ademhalingsmoeilijkheden of andere ongemakken ervaart, verwijder de binder onmiddellijk en raadpleeg een arts.

Conclusie

Binden kan een belangrijk hulpmiddel zijn voor transgender mannen en niet-binaire personen om zich comfortabeler en zelfverzekerder te voelen. Het is echter essentieel om dit op een verantwoorde manier te doen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Door de juiste maat te kiezen, de draagtijd te beperken, pauzes in te lassen, en goed voor je huid te zorgen, kun je veilig en effectief binden. Benieuwd hoe je een binder goed aantrekt? Bekijk dan onze blog “Hoe trek je een binder aan?”

De binders van Transundeez zijn speciaal ontworpen om de borst zo veel mogelijk plat te drukken maar met voldoende elasticiteit om te kunnen ademen en géén huidscheuren te laten ontstaan. De transzoon van de bedenker van Transundeez heeft hieraan bijgedragen, totdat het perfecte model is ontstaan. De unieke combinatie van stoffen zorgt ervoor dat je verantwoord kunt binden. Hij heeft ze jaren gedragen en heeft er uiteindelijk géén klachten aan overgehouden. Dus dat is goed nieuws. Krijg jij wel klachten? Dan is dit goed om dit met jouw arts of genderteam te bespreken.

Voor meer informatie en tips over veilig binden, kun je terecht op de website van TransUndeez en bij medische bronnen zoals het expertise centum Gelacht & Gender van het RadboudUMC en andere transgenderzorgcentra.

 

Bronnen:

 

Mei 2024

Borstcompressie, borstafbinding, borstinbinding, borstbandage, borstverkleining Chest binding, breast binding, chest compression, breast flattening, chest bandaging
Tips voor borstbinding Veilige bindmethoden Transgender borstbinders Bijwerkingen van binden Hoe te binden zonder binder

Bekijk onze binders

Stay in the loop

Subscribe to our free newsletter

* Add notice about your Privacy Policy here.